Prostat iğne biyopsisi rektuma (makattan) yerleştirilen bir ultrasonografi probu yardımı ile elde edilen prostat görüntüsü rehberliğinde alınmaktadır. Biyopsi örnekleri bir iğne yardımıyla alınır. Bunun öncesinde prostat etrafına yapılacak lokal anesteziyle işlem esnasında hafif bir ağrı olmaktadır.
Prostat bezinin görüntüsü altında, prostatın her iki lobundan 6 tane olmak üzere toplam 12 ya da daha çok sayıda biyopsi örneği alınır. Ayrıyeten ultrasonografik görüntü altında görülen şüpheli kısımlardan da ayrıyeten örnek alınabilir.
İğneyle prostat doku biyopsisi prostat etrafına yapılan lokal anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi genellikle kullanılmaz. Bu sebeple biyopsi evvelinde aç kalmaya lüzum yoktur. Biyopsi yapılma tarihinden asgari 8 – 10 gün öncesinden hiçbir şekilde aspirin ve türevi kanın pıhtılaşmasını uzatan ilaçlar alınmamalıdır. Biyopsi evvelinde mutlaka idrar örneği alınmalı ve idrarda üriner enfeksiyon olmadığının ortaya konulması gereklidir. İdrar tahlilinde infeksiyon olmasa dahi biyopsi öncesinde hastaya antibiyotik başlanması önerilir. Biyopsi sabahı bağırsak temizliği için hekiminiz tarafından size reçete edilmiş lavmanla bu temizliğin sağlanması önerilir.